Over ons
WijPensioen gelooft in deelnemers betrekken en activeren bij hun pensioen.
Het verhaal van WijPensioen begint met de constatering dat deelnemers van pensioenfondsen graag betrokken willen worden bij hun pensioen, maar vaak het gevoel hebben niet gehoord te worden. Aan de andere kant ervaren pensioenfondsen juist dat deelnemers geen interesse hebben in hun pensioen en daardoor een afstandelijke relatie met hen aangaan.
WijPensioen denkt dat het anders kan en wil deelnemers activeren om samen bezig te zijn met hun pensioen. Deelnemers storten samen met alle andere actieve deelnemers en de werkgever maandelijks een aanzienlijk deel van hun salaris in een grote pensioenpot. Het geld wordt collectief belegd in aandelen, obligaties, onroerend goed en spaargeld. Het pensioenfonds zorgt ervoor dat het optimale rendement wordt behaald. Degene die niet meer werkt, krijgt maandelijks een salaris uit de pensioenpot. De pensioenspaarpot is eigenlijk van alle deelnemers samen. Zij doen het samen, zij zijn samen WijPensioen, een soort vereniging. WijPensioen helpt om vanuit het collectief samen bezig te zijn met het pensioen. De duizenden deelnemers, (oud) werkgever en specialisten bij het pensioenfonds kunnen samen bepalen hoe ze met het pensioen omgaan. Samen bepalen ze hoeveel risico ze willen lopen om meer rendement te behalen, hoeveel van het inkomen in de pensioenpot gaat en hoe duurzaam het vermogen belegd moet worden. Deelnemers worden aangemoedigd om mee te praten, mee te denken en mee te doen. Het pensioen wordt MijnPensioen en WijPensioen. Het verhaal van WijPensioen is niet altijd zo geweest. Vroeger was het de taak van kinderen om voor hun ouders te zorgen. Niet meer kunnen werken, betekende armoede. In veel landen is dit nog steeds het geval en ook in Nederland is (mantel)zorg voor ouderen nog altijd belangrijk. Met de groeiende industrialisatie en de trek naar de steden nam de armoede onder ouderen toe. Sparen voor de oude dag was voor de meeste arme arbeiders en vaklieden vaak geen optie. Binnen gildes en vakmensen werden collega's die niet meer in staat waren om te werken, ondersteund met inkomen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er de regeling dat iedere Nederlander een basispensioen ontving (AOW) en werkgevers een pensioen konden regelen voor hun werknemers, vanuit goed huisvaderschap.
Ons verhaal
We voerden gesprekken over onderwerpen als duurzaamheid, risicopreferentie, meer flexibel en persoonlijk pensioen. Zouden de deelnemers meer collectief of een solidaire oplossing willen? Wat ons aangenaam verraste was de betrokkenheid van deelnemers bij het pensioen door alle generaties heen. De geanimeerdheid van de gesprekken. Deelnemers, jong en oud, waren benieuwd hoe ze meer regie en verantwoordelijkheid over hun pensioen konden krijgen. De fundamentele transitie naar WijPensioen is een revolutionaire verandering in de relatie tussen pensioenfondsen en deelnemers. Hoe kunnen pensioenfondsen, sociale partners en uitvoerders actief participeren met deelnemers. Waarbij deelnemers door de sociale partners en het pensioenfonds actief betrokken worden bij hun pensioen. Het pensioenfonds gedemocratiseerd wordt. Het idee is dat alle deelnemers zich bewust worden dat de pensioenspaarpot van alle deelnemers is. Dat deelnemers samen solidair participeren hoe het geld wordt belegd en hoeveel risico ze willen nemen om meer rendement te behalen. Zodat iedereen begrijpt als buffers worden ingezet om een generatie te helpen. WijPensioen wil helpen om deelnemers zelf bewust de regie laten nemen over hun pensioen. En te zorgen voor een duurzame toekomst van de pensioenpot.
Dit is een radicale verandering ten opzichte van het verleden. Waar deelnemers alleen hun eigen belang zagen. Ouderen vaak klagen over gemiste “rechten”. En jongere generaties van mening zijn dat hun reservers geheel door ouderen wordt opgegeten.
Met WijPensioen worden deelnemers bewust van hun eigenbelang, maar ook van het belang van solidair zijn met andere generaties.
Als sociale partners en pensioenfondsbestuur een WijPensioen weten te maken, is iedereen geholpen.
Wijpensioen kan uw pensioenfonds helpen met de pensioen betrokkenheid laten groeien door het inzetten van actieve keuzebegeleiding, pensioenambassadeurs en consultaties te doen bij uw deelnemers.
Keuzebegeleiding inrichten - WijPensioen kan helpen bij een goede inrichting van keuzenbegeleiding.
Consultatie deelnemers - Wij helpen met kwalitatieve gesprekken met deelnemers en kwantitatief onderzoek.
Pensioenambassadeurs opzetten - WijPensioen kan helpen om pensioenambassaseurs binnen het pensioenfonds te vinden.
Pensioenbetrokkenheid - Wij zorgen voor een actieve relatie tussen deelnemers.